Meny

Spädbarnsmassagens historik och bakgrund

                             Ge ditt barn en famn
                             som är rymlig nog att andas i
                             liten nog att känna värme i.

                                              Lars H Gustafsson.

 

 

 

Spädbarnsmassage enligt den metod vi lär ut har utarbetats av Vimala McClure från USA som också är grundare av den internationella föreningen för spädbarnsmassage (International Association of Infant Massage - IAIM). Hon berättar:

 

1973 arbetade jag på ett litet barnhem i Indien. En dag såg jag en ung mamma som satt på marken med sin baby i knät. Hon masserade honom så kärleksfullt att jag det fick mig att tänka att det finns så mycket mer här i livet än materiell välfärd. Hon hade så lite, trots det kunde hon erbjuda sin baby denna vackra gåva av kärlek och trygghet — en gåva som skulle bidra till att göra honom till en medkännande människa som vuxen. Den erfarenheten sådde ett frö hos mig.
   1976 väntade jag mitt första barn. Jag tillbringade mesta tiden av min graviditet med att läsa och skriva om föräldrautbildning. Jag samlade all publicerad erfarenhet och forskning om beröring jag kunde hitta.

Vimala 2018 2
Vimala McClure

 

IAIM - International Association av Infant Massage (internationella föreningen för spädbarnsmassage) grundades när jag 1981 började utbilda instruktörer i California, USA. Idag är den föreningen en internationellt godkänd förening för instruktörer i spädbarnsmassage i mer än 40 länder världen över.
   Vilken är min vision? Jag tror att massage av det lilla barnet som utförs av dess förälder kan förstärka deras anknytning till varandra. Jag tror att om vi hjälper till att föra fram fler idéer som sätter familjen i centrum, så kommer detta att påverka flera generationer att börja ta ansvar för sina medmänniskor.
   Det är viktigt att stötta nyblivna föräldrar. Jag tror att barn är kapabla individer som uppfattar respekt, ömhet, värme och, framför allt, när någon lyssnar till dem. Jag tror att varje förälder, oavsett personlig filosofi, och varje barn, oavsett, omständigheter kring födelsen, bör beredas möjlighet att åtnjuta de livslånga fördelar som kärleksfull, trygg, närhet innebär.

 

Uppdaterad 2024-01-11